O tym, że warzywa oraz owoce są doskonałym źródłem witamin, wie każde dziecko. Powszechnie jest też wiadomo, że najłatwiejszym sposobem na przyswojenie tych witamin jest picie soków. Które jednak soki są dla nas lepsze – te jednodniowe czy też te z dłuższym terminem przydatności do spożycia? Czy soki dostępne w najpopularniejszych sklepach zawierają niezdrowe konserwanty? Ile tak naprawdę jest soku w soku? Jak poznać zdrowe soki? Na te pytania nie każdy już zna odpowiedź. Przyjrzyjmy się temu tematowi nieco bliżej.

Jednodniowe czy utrwalone?

Prawdopodobnie pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl większości ludzi, którym zada się to pytanie, są soki jednodniowe. No bo przecież skoro są jednodniowe, to znaczy że są świeże i pozbawione konserwantów – więc muszą być zdrowe. Soki jednodniowe, których faktycznie w żaden sposób się nie utrwala, muszą być przechowywane w stosunkowo niskich temperaturach. Najlepiej bliskich zeru stopni. To jedyny sposób na to, aby w soku nie nastąpił rozwój drobnoustrojów. zdrowe sokiSok musi być więc produkowany, transportowany i przechowywany w niskiej temperaturze. Jak się okazuje, ten „łańcuch zimna” jest stosunkowo często przerywany – i to zazwyczaj przez samego konsumenta. Międzynarodowe statystyki mówią wyraźnie, że jednodniowe soki są najczęstszym powodem zatruć pokarmowych. Jeżeli chcemy pić zdrowe soki – to najlepiej zdecydować się na soki tłoczone.

Soki utrwalone

Jeżeli mówimy o sokach kupnych, to bezpieczniejsze okazują się soki utrwalone – czyli takie, które posiadają stosunkowo długi okres przydatności do spożycia (który maksymalnie sięga roku). Możemy być pewni, że przez ten okres zachowają one swoje wartości odżywcze. Czy to są jednak zdrowe soki? Co z konserwantami? Otóż soki wcale ich nie mają, ponieważ utrwalane są procesami termicznymi, sterylizacją lub pasteryzacją. Przechowuje się je w szczelnych, aseptycznych opakowaniach, takich jak kartony i butelki, więc bakterie i inne drobnoustroje nie mają do nich dostępu.

Tajemnica w nazwie

O to, aby soki nie były utrwalane w sposób chemiczny, dba unijne prawo. Wszelkie produkty opisane jako „soki” oraz „nektary” mogą być utrwalane tylko i wyłącznie termicznymi metodami. Regulacje te nie dotyczą jednak „napojów”, które mogą (i zazwyczaj są) być utrwalane chemicznie. Dlatego jeżeli zależy nam na tym, aby z diety wyeliminować konserwanty, należy unikać wszelkich napojów a kupować jedynie soki, nektary oraz wodę (najlepiej zwykłą, a nie smakową). Zdrowe soki znajdziesz tutaj: http://www.maurer.com.pl/