Co może być bazą żeli intymnych?

Dla lepszego nawilżenia, a także dla zwiększenia poziomu odczuwalnych doznań w czasie seksu, coraz chętniej sięgamy po różnego rodzaju żele intymne. Na rynku dominują produkty znanych marek tj. Durex Play, ale prócz nich w aptekach kupić można również mniej znane żele nawilżające, smakowe, rozgrzewające i inne o podobnym działaniu. Warto pamiętać, że produkty tego typu różnią się od siebie nie tylko nazwą producenta czy kolorem opakowania, ale także tym co najważniejsze, czyli bazą i wynikającymi z niej właściwościami. W cieszących się największa popularnością żelach intymnych bazą jest zwykle woda, sylikon lub gliceryna, rzadziej jakiegoś rodzaju tłuszcz czy olej. Durex Play Żele intymne na bazie wody są najbardziej naturalne, a zatem najmniej podrażniające. Nadają się do łączenia z prezerwatywami i różnego rodzaju gadżetami erotycznymi, również z zabawkami wykonanymi z sylikonu. Często spotykaną formą takich żeli, są żele smakowe z dodatkiem cukrów – całą gamę tego typu produktów znajdziesz wśród żeli Durex Play. Niestety stosowanie żeli smakowych jako środka nawilżające w przypadku niektórych pań może być niewskazane, ze względu na większe prawdopodobieństwo rozwoju infekcji, na przykład przy osłabieniu organizmu lub przy długotrwałym stosowaniu antykoncepcji hormonalnej. Po żelach na bazie wody, największą popularnością cieszą się żele silikonowe. Te znacznie wolniej wysychają, doskonale nawilżają i nie podrażniają. Bez obaw można stosować je w połączeniu z różnego rodzaju zabawkami erotycznymi i prezerwatywami. Warunek, tego typu przedmioty nie mogą być wykonane z sylikonu. Sylikonowy żel i sylikonowy gadżet źle ze sobą współpracują – w takim połączeniu sylikon traci swoje właściwości. W sprzedaży znaleźć można również żele z serii Durex Play i żele innych marek na bazie gliceryny. Tego typu żele są niezwykle gęste, gwarantują doskonały poślizg, co może przydać się podczas stosunków analnych. Wadą tego typu żeli jest trudność ich usunięcia/zmycia, co może przyczyniać się do rozwoju infekcji bakteryjnych.