10 sprawdzonych właściwości oleju kokosowego

Słowa „tłuszcz” i „zdrowie” rzadko idą w parze, natomiast bez wątpienia dzieje się tak w przypadku oleju kokosowego, który ostatnio stał się bardzo popularny i powszechnie używany nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Jeżeli jeszcze nie zostaliście przekonani do zamieniania olejów i smalców na masło kokosowe, to tym artykułem chcieliśmy przedstawić wam 10 powodów, dla których warto to zrobić.

Zdrowa alternatywa

Zaczniemy od zastosowań związanych z pożywieniem, a konkretniej jego smażeniem. Olej z kokosa w 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych (laurynowego, mirystynowego, palimitynowego, kaprylowego, kaprynowego i stearynowego), 100g oleju z kokosa to 900 kcal. To wszystko oprócz tego, że to niezwykle potrzebne składniki diety każdego człowieka, rzutuje również na to, że po zjedzeniu potraw z dodatkiem oleju z kokosa przez długi czas nie odczuwamy głodu, a co za tym idzie, nie podjadamy między posiłkami. Olej z kokosa to także doskonały sojusznik w walce z nadwagą, ponieważ zawiera tzw. średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są bardzo szybko przetwarzane na energię, a co za tym idzie, nie odkładają się w organizmie i nie są gromadzone w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo bardzo szybko się utleniają oraz wspomagają przemianę materii i zmniejszają apetyt. Olej kokosowy może być również alternatywą dla masła lub stanowić dodatek do koktajli lub sałat. Potrawy z dodatkiem oleju z kokosa zyskują charakterystyczny smak, który będzie doskonałym urozmaiceniem każdego posiłku. Olej z kokosa to także bogactwo witamin i minerałów. Zawiera witaminy B, C i E oraz potas, wapń, magnez, żelazo i cynk. Dodatkowo zdrowy tłuszcz wspomaga wchłanianie składników odżywczych i pomaga osobom chorym na Parkinsona lub Alzheimera.

Uniwersalny kosmetyk

Drugim frontem szerokich zastosowań oleju kokosowego jest kosmetyka. Tłuszcz z owoców kokosa wykorzystywany jest w wielu kremach i odżywkach, ponieważ posiada niezliczoną ilość właściwości wzmacniających i pielęgnujących. Przykładowo bardzo dobrze jest wcierać go we włosy, ponieważ je wzmacnia oraz znacznie poprawia kondycję cebulek. Dodatkowo właściwości nawilżające i regenerujące czynią go idealnym specyfikiem do smarowania wysuszonej skóry, blizn lub nawet świeżo powstałych ran (przyspiesza gojenie). Dodatkowo chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV i łagodzi podrażnienia skory po zbyt intensywnym opalaniu. Jak widać, zastosowań oleju z kokosa znajdziemy bardzo wiele i są one związane zarówno z pożywieniem, jak i kosmetyką. Mamy nadzieję, że udało nam się przekonać Was do jego zbawiennego wpływu na ludzki organizm i będziecie chcieli wyposażyć się w olej z kokosa w najbliższych dniach.