Zrób to sam - bułeczki bezglutenowe

Pomimo nietolerancji glutenu włączenie pieczywa do normalnej diety jest możliwe. Wszystko za sprawą jego bezglutenowej odsłony. Dla kochających mocne smaki, poleca się chleb wieloziarnisty z nasionami słonecznika, siemieniem lnianym oraz mąką gryczaną. Warty sprawdzenia jest także tenże bez dodatku węglowodanów uzupełniony o mąkę z amarantusa. Dobrym smakiem zachwycą z pewnością: bochenek szlachecki jasny, chleb kukurydziany i tostowy oraz chrupki.

Czym jest gluten?

Gluten to białko roślinne, jakie można napotkać pomiędzy innymi w ziarnach pszenicy, żyta oraz jęczmienia (czasem także w owsie, za sprawą zabrudzenia pozostałymi zbożami). W zestawieniu z wodą przybiera formę lekkiego kompleksu, co zapewnia wypiekom właściwą miękkość, spójność oraz zmiękczenie. Pomaga także w utrzymaniu witalności poprzez dłuższy czas. Jest zatem odpowiedzialny za mnóstwo właściwości pieczywa, jakie sobie chwalimy oraz uważamy za pozytywne.

Zrób to sam - bułeczki bezglutenowePrzejście na dietę bezglutenową nie znaczy jednakże potrzeby wyeliminowania oraz zamienienia chleba pozostałymi artykułami w normalnych posiłkach. Należy więc wiedzieć czego unikać. Standardowe wypieki występują na podstawie mąk, jakie mają gluten: pszennej, żytniej bądź z dodatkiem jęczmiennej lub owsianej. Wyeliminować należy także chleb żytni i chleb orkiszowy. Technika produkcji bezglutenowej jest teraz na tyle zaawansowana, iż pozwoli wyrobić chleb o prawie jednakowych atutach smakowych, wizualnych oraz strukturalnych co chleb standardowy.

Pieczywo bez glutenu

Bezglutenowe pieczywo jest pod wieloma formami. W sklepach można zakupić mnóstwo typów chleba bez glutenu. Wyróżnia się on nie jedynie brakiem glutenu, lecz również mniejszą ilością błonnika oraz większym wskaźnikiem glikemicznym. Należałoby kupić również bułki bezglutenowe, z naturalnych mąk. Duży dobór takich bułek zapewnia równeż ogromne szanse wzbogacenia diety. Bułki bezglutenowe wieloziarniste z mąki ryżowej oraz skrobi z dodatkiem nasion to dobre dodatki do jadłospisu.

Jakie pieczywo bezglutenowe dobrać?

Na rynku dostępne jest bezglutenowe pieczywo oznaczone ogólnoeuropejskim symbolem Przekreślonego Kłosa, jaki zapewnia 100% zabezpieczenia danych artykułów. Muszą one być tworzone w certyfikowanych piekarniach, więc zakładach spełniających wymogi Europejskiego Systemu Licencyjnego (ELS) stworzonego poprzez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią oraz na Diecie Bezglutenowej. Propozycja pieczywa bezglutenowego jest teraz bardzo duża. Dostępne są chleby owsiane, z ziarnami, na zakwasie jaglanym oraz mnóstwo pozostałych.