Pomimo nietolerancji glutenu włączenie pieczywa do normalnej diety jest możliwe. Wszystko za sprawą jego bezglutenowej odsłony. Dla kochających mocne smaki, poleca się chleb wieloziarnisty z nasionami słonecznika, siemieniem lnianym oraz mąką gryczaną. Warty sprawdzenia jest także tenże bez dodatku węglowodanów uzupełniony o mąkę z amarantusa. Dobrym smakiem zachwycą z pewnością: bochenek szlachecki jasny, chleb kukurydziany i tostowy oraz chrupki.
Czym jest gluten?
Gluten to białko roślinne, jakie można napotkać pomiędzy innymi w ziarnach pszenicy, żyta oraz jęczmienia (czasem także w owsie, za sprawą zabrudzenia pozostałymi zbożami). W zestawieniu z wodą przybiera formę lekkiego kompleksu, co zapewnia wypiekom właściwą miękkość, spójność oraz zmiękczenie. Pomaga także w utrzymaniu witalności poprzez dłuższy czas. Jest zatem odpowiedzialny za mnóstwo właściwości pieczywa, jakie sobie chwalimy oraz uważamy za pozytywne.
Przejście na dietę bezglutenową nie znaczy jednakże potrzeby wyeliminowania oraz zamienienia chleba pozostałymi artykułami w normalnych posiłkach. Należy więc wiedzieć czego unikać. Standardowe wypieki występują na podstawie mąk, jakie mają gluten: pszennej, żytniej bądź z dodatkiem jęczmiennej lub owsianej. Wyeliminować należy także chleb żytni i chleb orkiszowy. Technika produkcji bezglutenowej jest teraz na tyle zaawansowana, iż pozwoli wyrobić chleb o prawie jednakowych atutach smakowych, wizualnych oraz strukturalnych co chleb standardowy.
Pieczywo bez glutenu
Bezglutenowe pieczywo jest pod wieloma formami. W sklepach można zakupić mnóstwo typów chleba bez glutenu. Wyróżnia się on nie jedynie brakiem glutenu, lecz również mniejszą ilością błonnika oraz większym wskaźnikiem glikemicznym. Należałoby kupić również bułki bezglutenowe, z naturalnych mąk. Duży dobór takich bułek zapewnia równeż ogromne szanse wzbogacenia diety. Bułki bezglutenowe wieloziarniste z mąki ryżowej oraz skrobi z dodatkiem nasion to dobre dodatki do jadłospisu.
Jakie pieczywo bezglutenowe dobrać?
Na rynku dostępne jest bezglutenowe pieczywo oznaczone ogólnoeuropejskim symbolem Przekreślonego Kłosa, jaki zapewnia 100% zabezpieczenia danych artykułów. Muszą one być tworzone w certyfikowanych piekarniach, więc zakładach spełniających wymogi Europejskiego Systemu Licencyjnego (ELS) stworzonego poprzez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią oraz na Diecie Bezglutenowej. Propozycja pieczywa bezglutenowego jest teraz bardzo duża. Dostępne są chleby owsiane, z ziarnami, na zakwasie jaglanym oraz mnóstwo pozostałych.