Yerba mate to napar z egzotycznej rośliny uprawianej w Ameryce Południowej. Jest nią ostrokrzew paragwajski pochodzący z gatunku wiecznie zielonych roślin. Yerba przygotowana z zasuszonych liści ostrokrzewu jest bogata w wiele witamin i minerałów, które z całą pewnością wspomagają proces trawienia oraz odchudzania. Osoby, które rozpoczęły proces odchudzania wiedzą na pewno ile jest rodzajów herbatek oczyszczających, po których robi się słabo i niedobrze. Na samą myśl o zaparzaniu ziołowych naparów odchudzanie staje się procesem bolesnym i męczącym. Dlatego warto zastanowić się nad stosowaniem yerba mate. Posiada ona specyficzny, gorzkawy smak, do którego można się przyzwyczaić. A po kilku dniach zauważymy poprawę – smak przestanie nam przeszkadzać, a nasz organizm będzie bardziej wypoczęty, zregenerowany, a sam proces trawienia i przemiany materii będzie przyspieszony. Yerba mate posiada wiele witamin i minerałów, bez których organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Napar z ostrokrzewu paragwajskiego posiada witaminy: A, C, E, grupę B, karatonen, biotynę, magnez, krzem, cynk, kwas pantotenowy, wapń, sod, chlorofil, siarkę oraz wiele innych. Są to wszystkie potrzebne składniki do tego, aby czuć się świetnie i zdrowo. Po zaparzeniu yerba do organizmu dostaje się wiele substancji (flawonoidów), które mają działania oczyszczające i pomagają organizmowi wypłukać toksyny. To wspomaga proces odchudzania oraz pozwala zachować młodzieńczy wygląd na dłużej. Jeżeli jesteś na diecie i zastanawiasz się, czy musisz pić ziołowe napary smakujące fatalnie, odpowiadamy nie! Nie musisz, zamień obrzydliwe napary na yerba mate i ciesz się swoim odchudzaniem!